Talentontwikkeling

Als je merkt dat een kind of jongere een talent heeft, wil je het kind of de jongere vaak stimuleren dit talent verder te ontwikkelen. Een vraag die daarbij speelt is: Hoe ontdek en herken je talenten?

Talent is het vermogen om iets goed te kunnen, iets wat je van nature schijnbaar moeiteloos af lijkt te gaan. Je kunt op verschillende gebieden aanleg hebben, bijvoorbeeld op het sociale, intellectuele, creatieve, praktische, fysieke en artistieke gebied. In welke mate en op welke gebieden je talenten liggen, is per persoon verschillend.

Talenten kunnen zichtbaar worden in je doen en laten, in activiteiten of in prestaties op één of meerdere domeinen. Talent kan bijvoorbeeld tot uiting komen op het gebied van wetenschap, techniek, sport, kunst, muziek, talen, of in de manier waarop je leiding geeft en met anderen omgaat. Om talenten zichtbaar te laten worden, kun je gebruik maken van stimulerend signaleren.

Meer informatie Minder informatie
VolgendOntvolgen

Redactie

Motivatie

Motivatie = de wil om te weten, te kunnen en te leren. Deze wil kan gebaseerd zijn op eigen behoeften, zelf geformuleerde doelen, beeld over eigen vaardigheden, inclusief ideeën over beloningen en straffen.

Je onderzoekt waarom je iets doet en wat je drijfveren zijn. Je zet door en leert jezelf te motiveren voor jouw doelen en die van anderen. Uitdagingen ga je aan om van te leren!

Hierbij horende kindgerichte doelen waar leerlingen aan kunnen werken:

MOTIVATIE

♦ Ik zet me in voor taken die ik moet uitvoeren

♦ Ik kies opdrachten waarvan ik iets kan leren

♦ Ik span me in voor taken die ik zelf heb gekozen

♦ Ik onderzoek waarom ik iets doe, wat mij motiveert

♦ Ik zet door wanneer iets (nog) niet lukt (groei-mindset)

♦ Ik ga door totdat ik mijn doel(en) heb bereikt

♦ Ik vraag door totdat ik iets echt begrijp

♦ Ik ervaar dat leren voldoening geeft

♦ Ik investeer in mijn eigen (talent)ontwikkeling

♦ Ik zet mijn kwaliteiten en talenten in om betekenisvol te zijn, voor mezelf en voor anderen

♦ Ik kies activiteiten die mij aanspreken en energie geven (flow)