Havo/vwo

Aandacht voor talent vraagt om een gevarieerd onderwijsaanbod dat recht doet aan verschillen. Daarnaast is goede begeleiding essentieel. Nu eens ligt het accent op onderwijsaanpassingen voor de -in potentie- beste leerlingen, dan weer op ontwikkeling van specifieke talenten bij toptalenten. Iedere school maakt keuzes. Informatie, praktijkvoorbeelden, voorbeelden van arrangementen en tools voor schoolontwikkeling ondersteunen u bij het maken van keuzes.

Meer informatie Minder informatie
VolgendOntvolgen

Redactie

ERK

Het ERK is de Nederlandse afkorting van Europees Referentiekader. Het ERK helpt je (zelf) doelen te stellen met betrekking tot spreken en gesprekken voeren, lezen, schrijven en luisteren in een vreemde taal en om na te gaan in hoeverre die doelen bereikt zijn.

Het ERK onderscheidt daartoe zes taalcompetentieniveaus. Het verwijst naar taalgebruikers als beginnend (A), onafhankelijk (B) en vaardig (C). Elke categorie kent twee niveaus: A1, A2, B1, B2, C1, C2.

De beschrijvingen van de verschillende vaardigheden zijn functioneel: ze geven aan in welk soort situaties iemand zich kan redden, en de vereiste mate van correctheid van taalbeheersing.

Uitgangspunt bij het bepalen van een niveau is wat men kan in de betreffende taal.

Het ERK beschrijft vaardigheidsniveaus van taalbeheersing, in termen van:
- taalomvang: wat moet je kunnen, in welke contexten en voor welke doelen?
- taalcomplexiteit en mate van correctheid: hoe goed moet je het kunnen?

Het aanduiden van het behaalde ERK-niveau is soms een vereiste bij aanmelding voor een buitenlandse universiteit of bij sollicitatie naar een studiebeurs.

Zowel op de nationale als op de internationale arbeidsmarkt is men gebaat bij een helder beeld van wat (toekomstige) werknemers in een vreemde taal kunnen. 'Enige kennis van de Duitse taal is vereist' zegt weinig. Kennis van de Duitse taal op minimaal A2-niveau is vereist' maakt meteen duidelijk welke competentie de werkgever verwacht.

Hét ERK-portaal voor het Nederlandse onderwijs is www.erk.nl. Het portaal geeft antwoord op alle vragen over het ERK. De site gaat in op wat het ERK is, wat je er mee kunt, wat de toegevoegde waarde is et cetera. Docenten en schoolleiders, maar ook leerlingen, ouders en werkgevers hebben een eigen ingang op de site. Door onder meer zelftests, een online ERK-spel, trainingen om niveaus te leren beoordelen en filmpjes, maakt www.erk.nl degene die in het ERK geïnteresseerd is op een concrete en aansprekende manier vertrouwd met het ERK.