Tool voor Onderzoekend Leren (TOOL)

Wat kan de app TOOL?
De app doorloopt zeven stappen:
1. Introductie, 2. Verkennen, 3. Opzetten, 4. Uitvoeren, 5. Concluderen, 6. Presenteren en 7. Verdiepen.
Na een introductiescherm en inloggen, kunnen de leerlingen aan de slag met het onderzoek. Leerlingen kunnen op een later tijdstip verder gaan met waar ze gebleven zijn. De leerling kan zelf een onderwerp kiezen en elke stap komt automatisch in het logboek. Dit logboek blijft tijdens het onderzoek beschikbaar en kan worden opgeslagen als word-document en/of worden uitgeprint. Het logboek vormt de basis voor een verslag of een andere uitwerking. Doordat de stappen van het onderzoek steeds in beeld zijn kan de begeleider de juiste vragen stellen per onderzoeksfase.
Een goed onderzoek opzetten is nog best lastig. Hoe stel ik bijvoorbeeld een goede onderzoeksvraag op? en wat is een hypothese? Met deze vragen kan de leerling terecht bij de button “coach”. De coach geeft bij elke fase in het onderzoek een aantal tips en/of achtergrondinformatie.
Wanneer inzetten?
Met de app TOOL speelt het Wetenschapsknooppunt in op de ontwikkelingen van Onderwijs 2032. Hier gaat het om toekomstgericht onderwijs waarin leerlingen kennis en vaardigheden opdoen om succesvol te kunnen deelnemen in de maatschappij van de toekomst. De app TOOL maakt het eenvoudig om daar nu al mee te beginnen! Maken de leerlingen een werkstuk? Doen ze proefjes in de projectweek of in de plusklas? De app TOOL biedt structuur en ondersteuning. Probeer het zelf eens uit!
Voorbereiding
Voor de leerkracht/begeleider is het belangrijk om de app een keer te gebruiken zodat je de vragen en mogelijkheden zelf ervaren hebt. Zo kun je kinderen beter begeleiden als ze in verschillende fases van een onderzoek zitten.