Begaafde Onderpresteerders
Knapzak Praktijkgidsen

Knapzakjes Praktijkgidsen gaan uit van de praktijk van alle dag. Ze gaan ervan uit dat leraren ‘gewone’ mensen zijn, met maar één paar handen, veel goede wil en het lef om het verschil te willen maken voor hun leerlingen. Ze laten je complexe zaken door andere ogen te bekijken. Ze helpen je om met behulp van simpele gereedschappen onderwijs aan begaafde leerlingen op een hoger plan te tillen.
In dit eerste deel staat de begeleiding van begaafde leerlingen die hun aanleg niet verzilveren in hoge schoolprestaties centraal. Je maakt kennis met een omschrijving van onderpresteren die niet alleen iets zegt over de leerling, maar ook over zijn leeromgeving. Leerlingen ‘zijn niet los verkrijgbaar’. Dat betekent dat hun gedrag niet alleen maar door de interactie tussen henzelf, hun aanleg en de leerstof bepaald wordt. Er zijn ook mensen bij betrokken. Een leerling die onderpresteert geeft een boodschap af die iets zegt over zijn educatieve behoeften: didactisch én pedagogisch! Het perspectief dat zo ontstaat, is de basis voor de kansen die jij als leraar hebt, om deze leerlingen te begeleiden. Je krijgt inzicht wat het betekent als een begaafde leerling wel presteert, maar niet leert. Je ontdekt hoe het komt dat niet elke begaafde leerling die minder presteert dan jij verwacht, een onderpresteerder is.
Wat hebben deze leerlingen nodig om tot leren te komen? Hoe kan creatief denken jou als leraar helpen, om onderpresteerders effectief te gaan begeleiden? De suggesties voor het begeleiden van onderpresteerders die je in deze Knapzak vindt, beginnen allemaal bij de leerkracht en het leerkrachtgedrag. Het idee is dat de leerling alleen verandert, als jij verandert.