Blog

Kleuter en alles willen weten over het heelal.

Een school in Uithoorn wordt voor een grote uitdaging gesteld om passend onderwijs aan te bieden aan een hoogbegaafd kind - Blog van talentindeklas.nl
Profielfoto van Teade Walma
Teade Walma
11 december 2013 | 1 minuut lezen

Dank je wel Silver. Je hebt drie interne begeleiders van een basisschool aan het werk gezet en dat komt omdat je zo uniek bent. Je bent net vijf jaar geworden en je hoeft in groep drie niet meer te leren lezen, want dat kun je al. Alles wat je klasgenoten doen is supergemakkelijk.

Jouw interesse ligt niet in de bouwhoek of in het werken met  plakfiguren. Je wilt met de juf praten over het heelal en hoe het komt dat de maan en de zon en de sterren in de ruimte hangen. En waarom de zon niet smelt of verbrandt.

Vandaag praat ik met de drie interne begeleiders van een school, die ondersteuning vragen bij de begeleiding van dit kind: “We hebben dit kind nauwelijks of niets te bieden als het volgend jaar instroomt in groep drie!” 

Uitgenodigd door deze bijzondere, talentvolle leerling brengen we de specifieke leerbehoefte in kaart: Silver zal met ons schoolsysteem moeten leren omgaan en de school zal hem in zijn unieke talent kansen bieden.

Hij heeft een juf nodig, die hem volgt als ontwerper en denker en hem leert om te gaan met wat hij niet interessant vindt, niet weet en niet kan. Want als hij mogelijk over half jaar al in groep vier zit, zal hij toch nog veel geoefend moeten hebben met leren schrijven en automatiseren bij rekenen. En…veel ontdekt en geleerd hebben over planeten.