Locatie: De Gasfabriek

Eind januari heeft KWTO het boek Talenten Voeden door Prof. Dr. Juliette Walma van der Molen gelanceerd. Het boek is inmiddels meer dan 750 keer gedownload.

In navolging van deze lancering wordt tijdens een symposium op 3 november in Deventer dieper ingegaan op het boek en de verschillende ingredienten voor toekomstbestendig en dieper leren. Juliette Walma van de Molen zal de keynote verzorgen. Daarnaast verzorgen drie professionals uit het veld, waaronder Dr. Tim Post, een interactieve lezing waarbij zij steeds ingaanop een ander aspect van talenten Voeden.

Het boek is een overkoepelend raamwerk en gids tegelijk voor iedereen werkzaam in het onderwijs, maar ook daarbuiten. ‘Talenten Voeden’ laat zien welke wetenschappelijk bewezen elementen kunnen bijdragen aan toekomstbestendig en dieper leren. Met zowel praktische handvatten voor starters in deze materie alsook talloze bronnen en verwijzingen voor wie meer ervaren is met toekomstbestendig en dieper leren en de verdieping zoekt. Juliette: “Deze uitgave laat zien wat het verschil is tussen onderwijzen en werkelijk leren. Plus wat er nou écht werkt als je met je onderwijs over wilt gaan naar werkelijk leren voor de lange termijn. Het boek geeft op een toegankelijke manier inzicht in de belangrijkste psychologische inzichten over dieper leren en laat zien welke stappen scholen kunnen zetten, zonder direct hun hele onderwijs overhoop te halen”.
“Het boek is bedoeld om uit te dagen tot lezen en vooral ook: hérlezen. Dit herlezen benadruk ik sterk, want dan valt het kwartje en ga je de verbanden zien tussen de onderlinge ingrediënten en hoe je deze kunt bevorderen. Je ontdekt hierdoor hopelijk nieuwe inzichten, waardoor je jezelf meer en meer ontwikkelt op het vlak van talenten voeden, bij leerlingen maar ook bij jezelf! In die zin is het een denk- én doe-boek. Theorie en praktijk vullen elkaar aan. Hopelijk daagt het scholen uit om als team hiermee aan eigen professionalisering te gaan doen en tot vrijelijk experimenteren met ‘Talenten Voeden’. Want ik zeg altijd: Je kunt het eigenlijk niet fout doen, durf te proberen. Na die experimenteerfase, waarin je alles kunt oppakken, laat het boek je ook zien hoe je vervolgens in je eigen onderwijssetting het voeden van talenten structureel invoert en borgt.”

Vragen die centraal staan:
•Hoe kunnen we leerlingen actiever betrekken bij hun eigen leren?
•Hoe kunnen we kinderen dieper en voor de langere termijn laten leren?
•Hoe kunnen we ieders talenten of kwaliteiten herkennen en voeden?
•Moeten we het onderwijs werkelijk anders gaan inrichten?
•Welke rol spelen ‘wetenschap en technologie’, ‘onderzoeken en ontwerpen’, ‘ontdekken’ en ‘21e-eeuws leren’?
•Welke ingrediënten leiden, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, echt tot toekomstbestendig leren?
•Wat kun je als school en leerkracht zelf doen om je onderwijs stapsgewijs te verbreden en verdiepen?

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden ‘Talenten Voeden’ te integreren in je onderwijs? Ben je op zoek naar inspirerende inzichten en praktische handvatten? Kom dan op dinsdagmiddag 3 november naar de Gasfabriek in Deventer! 

Voor lezen en downloaden van het interview met Prof. Dr. Juliette Walma van der Molen en het beoek Talenten Voeden ga naar www.kwto.nl

Adres: Zutphenseweg 6B
7418 AJ Deventer
HomeOnderwijsThema'sProfessionalsScholen & Organisaties