Agendaoverzicht

Leerlingenconferentie voor hoogbegaafde leerlingen

2 december 2014
Datum: 23 januari 2015
Tijd: 10:00 tot 16:00

Op 23 januari 2015 organiseert de Vereniging Begaafdheidsprofielscholen, in samenwerking met de Universiteit Utrecht en BrightLights (online magazine voor & door hoogbegaafde jongeren), de tweede conferentie voor hoogbegaafde leerlingen in het voortgezet onderwijs.

De eerste leerlingenconferentie in januari 2014 werd zeer gewaardeerd door de leerlingen en de docenten. In 2015 vindt daarom de tweede editie plaats. We willen de leerlingen een uitdagend, verrijkend en inspirerend programma bieden. Lezingen en masterclasses vormen een groot deel van het programma, we besteden ook aandacht aan de ontwikkeling van metcognitieve vaardigheden. Omdat de Universiteit Utrecht onze gastheer is, kunnen de leerlingen ook kennis maken met het hoger onderwijs, wetenschap en hoogbegaafde studenten.

Wat willen we met de conferentie?

- De leerlingen verdiepende en/of verbredende kennis op vele gebieden aanbieden,

- De leerlingen Inzicht en inspiratie bieden als het gaat om wetenschap en beroepenmarkt, inclusief hun rol in de maatschappij van de toekomst,

- Zorgen dat hoogbegaafde leerlingen elkaar ontmoeten,

- Verhogen van hun eigenwaarde en zelfvertrouwen door de - voor hen - niet-alledaagse manier van les krijgen,

- De leerlingen laten proeven aan de universiteit/de wetenschap.

 

Hoe ziet het programma er uit?

In drie rondes van elk 1,5 uur bieden wij een groot aantal lezingen en masterclasses. Masterclasses zijn kleinschalige en verdiepende workshops (hooguit 25 leerlingen) zodat er meer interactie en zelf aan de slag gaan mogelijk is. Bij lezingen is het aantal deelnemende leerlingen groter. De onderwerpen zijn wetenschappelijk en niet-wetenschappelijk, en varieren van wiskunde tot taal, van geschiedenis tot bestuurskunde en economie, van journalistiek tot genetica.

 

Tussen de rondes is er voldoende tijd om elkaar te ontmoeten en kennis te maken met de universiteit. Lunch, koffie/thee en borrel worden geregeld.

 

Wie zijn de sprekers?

Op dit moment hebben de volgende mensen toegezegd een lezing of masterclass te verzorgen:

  • Paul ‘t Hart, hoogleraar Bestuurs- en organisatiewetenschappen,
  • Nine Knoers, hoogleraar Klinische Genetica,
  • Linde Meyaard, hoogleraar Immuunregulatie
  • Inge Loes ten Kate, Onderzoeker Aardwetenschappen/Astrobiologie, betrokken bij Mars-missie Curiosity,
  • BrightLights/ 7Days, Journalistiek schrijven,
  • Marc van Oostendorp, senior-onderzoeker aan het Meertens Instituut, hoogleraar Fonologische Microvariatie aan de Universiteit Leiden.

 

 

 

De komende maanden zullen daar nog een flink aantal bijkomen. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Hebt u ideeën voor het programma?

Om het programma zo goed mogelijk af te stemmen op de leerlingen, horen we graag suggesties voor onderwerpen en sprekers. We doen ons best om daar gehoor aan te geven. Met het aanmeldformulier kunt u uw ideeën naar ons sturen.

 

Waar is het?

De locatie is het Ruppertgebouw op het Utrecht Science Park De Uithof van de Universiteit Utrecht. De locatie is goed te bereiken met het openbaar vervoer, vanaf Utrecht CS rijdt bus 12 elke 4 minuten naar het Science Park. Ook met de auto is de locatie goed te bereiken, het ligt naast de A27.

Wat zijn de kosten?

Kosten per deelnemer zijn nu 50 euro. We doen ons best om dit bedrag omlaag te krijgen.

 

Hoe kunt u zich aanmelden?

U kunt zich nu aanmelden met het online formulier, en aangeven hoeveel leerlingen en docenten van uw school komen. Op dit moment kunnen per school 5 leerlingen en 2 docenten deelnemen. U kunt aangeven dat u met meer wilt komen, als er plaats is, kunnen deze leerlingen ook naar de conferentie komen.

 

Medio december ontvangt u van ons een mail met het hele programma. Leerlingen kunnen zich dan gaan aanmelden voor de afzonderlijke masterclasses. Dit doen wij om populaire masterclasses eventueel twee keer te programmeren.

Link naar formulier:

http://www.begaafdheidsprofielscholen.nl/leerlingenconferentie2015/

 

We hopen u en uw leerlingen op 23 januari te zien!

1467
HomeOnderwijsThema'sProfessionalsScholen & Organisaties