Agendaoverzicht Bewaren

Conferentie 10-14 onderwijs ViaTalenta: de leerling centraal

9 januari 2017
Datum: 31 januari 2017
Tijd: 16:00 tot 22:00

Deze conferentie is bedoeld voor leerkrachten uit het primair en voortgezet onderwijs, al dan niet betrokken bij 10-14-onderwijs/tienercolleges/junior colleges. Studenten aan lerarenopleidingen en verder iedereen die meer wil weten hoe je de leerling nog meer centraal stelt in het onderwijs. Onderwijs innovators en inspirators zijn uiteraard van harte welkom.

Doorlopende leerlijnen in het onderwijs om talentontwikkeling te stimuleren, waarom creëren we die en hoe doen we dat?

Leerlingen krijgen langer de tijd om keuzes te maken via 10-14 onderwijs ( junior colleges/tienercollegs en samenwerkingen tussen primair en voortgezet onderwijs voor leerlingen van 10 tot 14 jaar). Doorlopende leerlijnen via talentprogramma’s zorgen ook voor een betere overgang tussen het primair en voortgezet onderwijs. Maar wie doorloopt dat onderwijs? Dat is de leerling van 10 tot 14 jaar. Als we het nou eens omdraaien en niet het systeem centraal stellen maar de leerlingen. Wat gebeurt er als we de leerling echt zeggenschap geven over zijn eigen leerproces?

Tijdens deze conferentie krijgt u allerlei inspirerende voorbeelden uit zowel primair, voortgezet als hoger onderwijs hoe je de leerling/student eigenaar laat zijn over zijn/haar eigen leerproces.

 

Ruben Abels van stichting DesignArbeid geeft les op de HKU, Avans en ArtEZ. Hij vertelt in zijn lezing hoe hij de afgelopen jaren heeft afgeleerd om docent te zijn en op zijn handen is gaan zitten. Hij geeft nu waardevrij feedback aan zijn studenten. De student is de expert en werkt aan eigen geformuleerde ervaringsdoelen. Met handige reflectietools van Ruben kan iedereen daarna aan de slag tijdens verschillende workshops over onder andere intrinsieke motivatie, het Zweeds onderwijsmodel Kunskapsskolan en gepersonaliseerd leren. Een aantal workshops wordt verzorgd door ViaTalenta.

ViaTalenta is een initiatief van Stichting PROO (openbare basisscholen Noord Veluwe) en RSG Noord Oost Veluwe.  Samen ontwikkelen ze een doorlopende leerlijn po-vo onder de naam ViaTalenta voor leerlingen van 10-14 jaar. Het doel is een verbinding leggen tussen het po en vo die ervoor zorgt dat leerlingen talentgericht en competentiegericht worden opgeleid. Zo breed mogelijk, maar met focus.

Tijdens groep 7 maken de leerlingen met behulp van het vo kennis met vijf verschillende domeinen:

1. Creëren: alles wat te maken heeft met kunst, creativiteit, fotografie, techniek etc

2. Ondernemen: eigen bedrijf, handelen, bankzaken, geld etc

3. Gezondheid: voeding, bewegen, gezond zijn, etc

4. Onderzoeken: aardrijkskunde, biologie, geschiedenis, techniek etc

5. Wereldwijs: talen, reizen, culturen, onderweg zijn, verhuizen, toerisme etc

 

Tussen de workshops in gaan we met elkaar eten en is er gelegenheid om met elkaar verder te praten.

 

Natuurlijk staan ook leerlingen centraal deze conferentie. De dagvoorzitter is een leerling van Democratisch Onderwijs Eindhoven (DOE). Leerlingen van DOE vertellen over eigen ervaringen en studenten van het teacher College van Windesheim begeleiden de workshops.

 

Programma

15u30                    Inloop G220

16u00                    Opening met medewerking van leerlingen van DOE

16u15                    Lezing Ruben Abels van stichting DesignArbeid

17u00                   Presentatie ViaTalenta

17u15                   Workshopronde 1

18u00                   Stampotbuffet in H1

18u45                   Workshopronde 2

19u30                   Plenaire afsluiting in G220

 

Doe je mee? Meld je aan via deze link

 

Er zijn geen kosten verbonden aan deze bijeenkomst.

545
HomeOnderwijsThema'sProfessionalsScholen & Organisaties