Wetenschappeljke doorbraken de klas in! - 3
Waarnemen en bewegen, Onder invloed & Gevaarlijke ideeën

Hoe stimuleer je een onderzoekende houding bij basisschoolleerlingen? Hoe laat je ze zien wat de wereld van wetenschap en techniek hen te bieden heeft en welke rol zij kunnen vervullen in onze door techniek gedreven samenleving? Om kinderen te interesseren voor de wetenschap is het van belang om ze al op jonge leeftijd kennis te laten maken met onderzoek. De boekenreeks ‘Wetenschappelijke doorbraken de klas in' biedt inspiratie en concrete handvatten aan leraren om zelf met wetenschap in de klas aan de slag te gaan.
In dit derde boek staan de onderwerpen ‘Waarnemen en bewegen', ‘Onder invloed' en ‘Gevaarlijke ideeën' centraal. Kinderen zijn op basis van hun nieuwsgierigheid onderzoeken gaan opzetten naar deze thema's.
Enkele onderzoekvragen:
- Beïnvloedt de temperatuur van het water je zwemkunsten?
- Wanneer en waarom zijn mensen (nu 20 tot 30 jaar oud) begonnen met roken?
- Hoe denken jonge en oude mensen over ‘gevaarlijke ideeën'?
In dit derde boek staan de projecten van het schooljaar 2012-2013 centraal. Deze projecten gaan over drie belangrijke wetenschappelijke doorbraken van de Radboud Universiteit:
- Het Higgsdeeltje of waarom dingen zwaar zijn – Nicolo de Groot & Frank Filthaut
- Het wonderkind David van Goorle – Christoph Lüthy
- Netwerken in het brein – Hans van Bokhoven & Arjan de Brouwer
Daarnaast is de expertise op het gebied van onderzoekend leren gebundeld. In dit deel wordt dieper ingegaan op de rol van de leraar.
Voor filmpjes en (les)materialen bekijk de WKRU website behorend bij de boekenreeks. Hier vindt u per boek en per hoofdstuk de filmpjes, materialen en hyperlinks onderverdeeld in de zeven stappen van onderzoekend leren.