Media

Onderzoeksgroep (hoog)begaafdheid

Geplaatst door:
Redactie TalentStimuleren

Op Daltonbasisschool De Rank in Hengelo neemt een groepje hoogbegaafde leerlingen uit verschillende klassen samen één keer per week deel aan een ‘onderzoeksgroep hoog- en meerbegaafdheid’. De groep bestaat uit leerlingen van groep 5 t/m 7.


Voor wie?

De deelnemende leerlingen halen bij hun CITO-toesten A+ en A++ scores. Het gaat dus echt leerlingen om die leerlingen die meer nodig hebben dan de eigen leraar in de klas kan bieden. De leerlingen worden ‘geïdentificeerd’ als hoogbegaafd met behulp van het Digitaal Handelingprotocol Hoogbegaafdheid. Hiermee wordt het ‘onderscheid’ gemaakt tussen slimme leerlingen en hoogbegaafde leerlingen.


De lessen

De inhoud van de lessen wordt samen met de leerlingen bepaald. Dit kan een debat zijn, een actualiteit, een stelling of iets dergelijks. Naast inhoudelijke verdieping is het sociale aspect minstens zo belangrijk. Hoogbegaafde leerlingen missen op sommige punten aansluiting met hun klasgenoten. De leerlingen in de onderzoeksgroep stimuleren elkaar op hun eigen niveau, discussies zijn anders/meer gelijkwaardig/uitdagender dan discussies met niet-hoogbegaafde klasgenoten.

Ook werkhouding is een aandachtspunt in de onderzoeksgroep. Hoogbegaafde leerlingen kunnen zich soms verliezen in details waardoor ze het overzicht kwijtraken. Het is dus belangrijk dat ze leren hoe ze hun werk goed kunnen plannen, overzicht kunnen bewaren en de juiste prioriteiten stellen.