Binnen thema: Stimulerend signaleren

Stimulerend signaleren

Talenten worden zichtbaar als ze gestimuleerd worden.

Stimulerend signaleren is een integrale aanpak om zicht te krijgen op een leerling en zijn onderwijsbehoeften. De leerling zelf staat centraal en wordt aangesproken op zijn autonomie via rijke leerzame activiteiten die aansluiten bij zijn competenties. In een cyclisch proces van voortdurende verkenning kunnen zodoende talenten zichtbaar worden.

Denkvoorkeuren

Denkvaardigheden Hoe kunnen analytische, creatieve en praktische denkvaardigheden succesvol ontwikkeld worden?

Leerlingen kunnen verschillende denkvoorkeuren hebben. Er zijn bijvoorbeeld leerlingen die veel originele idee├źn hebben, terwijl er van de praktische uitvoering niet of nauwelijks iets terecht komt. Ook zijn er leerlingen die analytisch heel sterk zijn, maar zelden met een creatief idee komen. Andere leerlingen zijn vooral heel praktisch ingesteld.

Mindmap Denkvaardigheden (Sternberg)Wanneer je leerlingen een zelfde opdracht geeft, zal dit dus tot verschillende resultaten leiden. Om succesvol te zijn, moeten leerlingen leren om bewust hun denkvaardigheden te ontwikkelen en in te zetten waar nodig.

Daarom is het belangrijk om inzicht te hebben in het eigen denkprofiel. Door dit te onderzoeken, hierover in gesprek te gaan en door te ervaren hoe en wanneer dit ingezet kan worden, kan de 'succesvolle intelligentie' ontwikkeld worden.

HomeOnderwijsThema'sProfessionalsScholen & Organisaties