Passend Onderwijs voor Begaafde Leerlingen

Passend onderwijs voor begaafde leerlingen is de opvolger van het succesvolle boek Professioneel omgaan met begaafde leerlingen in het basisonderwijs. In dit boek gaan de auteurs uit van de alledaagse onderwijspraktijk in het reguliere basisonderwijs waarin leraren gedifferentieerd onderwijs bieden maar tevens grenzen ervaren van wat redelijkerwijs haalbaar is in hun eigen groep. De auteurs benaderen onderwijs aan begaafde leerlingen vanuit een oplossingsgericht perspectief en zien begaafde leerlingen daarom niet als zorgenkinderen maar als kansleerlingen.
De overheid stuurt op verschillende manieren aan op kwaliteitsverhoging van het onderwijs aan begaafde leerlingen. De ervaring van de auteurs is dat leraren graag daaraan bijdragen. Het gevolg is dat begaafdheid in het (na)scholingsaanbod van (aspirant) leraren steeds vaker aandacht krijgt. Hogescholen, PABO’s, schoolbegeleidingsdiensten, en gespecialiseerde particuliere trainings- en opleidingsbureaus spelen daar op in en verzorgen modules en cursussen over begaafdheid. Kenmerk van deze cursussen is dat leerinhouden van het opleidingsaanbod niet vrij toegankelijk ter beschikking gesteld worden. Passend onderwijs voor begaafde leerlingen biedt door een inhoudelijk basisprogramma een stapsgewijze begeleiding voor (aspirant) leraren. Uitgelegd wordt hoe zij voor hun begaafde leerlingen vanuit een inclusief perspectief de leerlingbegeleiding kunnen oppakken. Dit basisprogramma is uitermate geschikt als leerinhoud voor een cursus of training over onderwijs aan begaafde leerlingen.
In negen hoofdstukken komen alle facetten van het omgaan met begaafde leerlingen op de reguliere basisschool aan de orde. Het boek is verdeeld in drie delen. In deel een (Verkenning) behandelen de auteurs de onderwerpen: wat is begaafdheid?; het herkennen van kenmerken van begaafdheid; en van educatieve behoefte naar een handelingsplan. Deel twee (Interventies) behandelt de thema’s slimme kleuters; vervroegde doorstroming; compacten; en verrijken. Deel drie (Speciaal) gaat in op onderpresteren en begaafde leerlingen die ook moeite met leren hebben.
Passend onderwijs voor begaafde leerlingen biedt pedagogiek en-didactiek docenten een breed kennisraamwerk om aan hun studenten over te dragen. Het haakt aan bij moderne onderwijsontwikkelingen en is zeer praktijkgericht. Het boek is heel geschikt als cursusboek voor een module begaafdheidsonderwijs in het PABO-programma en kan tevens gebruikt worden voor nascholingsprojecten over begaafdheid in korte trainingen.