Nieuwsoverzicht Bewaren

Nieuw: dit jaar verdiepingsworkshops van 3 uur op de conferentie Begaafdheid & Talentontwikkeling

20 augustus 2019

Tijdens de conferentie Begaafdheid & Talentontwikkeling op 13 en 14 november 2019 zijn er dit jaar, om aan de wensen van de doelgroep tegemoet te komen, verdiepingsworkshops van 3 uur. De conferentie start met een plenaire inleiding en keynote gevolgd door een ronde met diverse sessies, waarin ervaringsverhalen en praktijkvoorbeelden gedeeld worden. In het middagprogramma zijn er twee rondes met lezingen en workshops, maar parallel daaraan ook 1 ronde met verdiepingsworkshops van 3 uur, waarin de meest recente wetenschappelijke inzichten en ervaringen uit de praktijk gedeeld worden.

Eén van de verdiepingsworkshops 'Positieve desintegratie: emotioneel in ontwikkeling' wordt gegeven door Lotte van Lith. Lotte is binnen haar bedrijf A Lot Of Complexity actief als levenscoach voor begaafd-gevoelige personen. Ze organiseert workshops, trainingen en studiedagen en verzorgt op internationaal niveau lezingen.

Lotte geeft aan dat een waardenbewust leven voor veel begaafde personen geen optie is, maar een randvoorwaarde voor zingeving. In hun gevoeligheid en gedrevenheid zijn begaafde personen zich er niet zelden pijnlijk van bewust als hun diepere waarden niet verwezenlijkt worden. Het is daarom belangrijk de praktijk van waarden actief te betrekken bij de begeleiding van begaafde personen. De theorie van positieve desintegratie biedt verhelderende en positief-stimulerende inzichten in dit proces van bewustwording. Innerlijke conflicten zijn binnen Dabrowski’s visie namelijk een uitnodiging tot zelfactualisatie. Spanningen zijn ontwikkelspanningen. Dit gaat verder en dieper dan de (weliswaar zeer verfrissende) herkenning van de “overexcitabilities”. Het gaat zowel over het vol accepteren van hoe het leven ís als het omarmen van hoe het leven zou kunnen zijn. Werkelijk intens durven leven en beleven, dat is kwetsbaar én getuige van begaafdheid-in-uitvoering. 

In haar verdiepingsworkshop bestudeer je samen het proces positieve desintegratie doortastend, juist door specifiek oog te hebben voor de samenhang tussen emotioneel beleven en waardenbewust leven, tussen belichaamde beleving en abstract begrip, tussen geanimeerde verbeelding en bewust kiezen in het hier-en-nu. Via oefening en reflectie vertaal je de theorie naar de begeleidingspraktijk. De workshop is specifiek interessant voor ervaren begeleiders, die graag tot de kern van emotionele ontwikkeling doordringen om zodoende in hun begeleiding ruimte vrij te banen voor de vervolmaking van creatieve projecten, een waardenbewust leven en talent. Hoe begeleiden we begaafde personen op een wijze die hen werkelijk de psychologische vrijheid biedt om (nog meer dan) zichzelf te zijn?

De inschrijving voor de conferentie start maandag 16 september 2019.

620
HomeOnderwijsThema'sProfessionalsScholen & Organisaties