Sessie

Het stimuleren van fysiek welbevinden

Wanneer:
    • 16:30 - 20:15 - ( 6 / 30 )
Spreker(s): Mirian Rutten (Sessieleider)

Het stimuleren van fysiek welbevinden

Fysiek welbevinden is belangrijk voor leerlingen. Vooral hoogbegaafde leerlingen (maar ook volwassenen) zitten veel in hun hoofd. Door veel na te denken en alles te rationaliseren, kunnen zij het contact verliezen met hun gevoel. En bovendien het contact verliezen met hun lichaam, hun energie en de omgeving. Dat levert stress op, én leerproblemen. Sommige hoogbegaafden lopen hierdoor zelfs vast. Want zonder het voelen en het doen kun je niet functioneren. En dan is het ook moeilijker om aan het leren te blijven.

Het is belangrijk dat deze leerlingen (meer) gaan voelen en doen, naast al dat denken. Dat zij uit hun hoofd komen wanneer dat te veel stress oplevert. Zich meer bewust worden van hun lichaam. Want de kracht van je hoofd zit in je lijf.

In deze actieve workshop leer je eerst zelf hoe je ‘uit je hoofd’ kunt komen en dus minder gaat rationaliseren. Hoe je je meer bewust kunt worden van jezelf, je lichaam, je kracht en je omgeving. De oefeningen zijn niet zweverig, maar juist praktisch, concreet en doelgericht. Nadat je het zelf hebt ervaren, kun je de oefeningen gebruiken in je klas. Of bij je kinderen of andere mensen die je wilt begeleiden.

Vechten, vluchten, bevriezen en fawn; dat zijn de natuurlijke maar onbewuste reacties van een mens op een onverwachte situatie. De onbewuste overlevingsmechanismen. Tijdens deze workshop ontdek je op welke manier jij reageert bij een moment van stress. Vaak is dit een gewoonte, die niet de meest wenselijke reactie is. Mirian leert je dit te herkennen, zodat je je er bewust van bent op het moment dat het gebeurt. Juist op dat moment kun je ervoor kiezen om op een andere manier te reageren. Dan kun je het gaan inzetten, in plaats van dat het een valkuil wordt.

Verder gaan we tijdens deze workshop ook in op de noodzaak van bewegen. Hoogbegaafden - en zeker leerlingen - hebben beweging nodig. Wanneer deze leerlingen hun gevoel hebben uitgeschakeld, kunnen ze niet die stappen maken die nodig zijn. Ze voelen hun grenzen niet, kunnen niet aangeven wat hen bezighoudt of waar de emoties zitten. Op het moment dat ze bewegen, gaat het lijf in actie en zijn ze beter in staat om deze prikkels en emoties te verwerken.

Als kinderen in de klas vastlopen, kan beweging ervoor zorgen dat ze makkelijker aan de slag kunnen met moeilijk schoolwerk. Het bewegen zorgt ervoor dat zij in de actie gaan, dat ze uit hun hoofd komen en veel meer ontspannen zijn. Daarnaast zorgt bewegen voor een beter geheugen, meer focus, een betere weerbaarheid en het herstel van opgebouwde spanning. Mirian leert je hoe je beweging kun inzetten in je klas.

Mirian Rutten is coach, begeleider en opleider, gespecialiseerd in (hoog)begaafde jongeren en volwassenen. Ze biedt trainingen en individuele coaching op maat. Zelfstandig, maar ook voor erkende organisaties.

Deelnemers

Profielfoto van Marjon de Slegte
Marjon de Slegte
Mgr. Frencken College
Profielfoto van Eveline Bindels
Eveline Bindels
KBS De Hofstee
Profielfoto van Mirian Rutten
Mirian Rutten
Profielfoto van Yvonne Quicken
Yvonne Quicken
Profielfoto van Bregje Hulscher
(onbekend)