Positieve desintegratie: emotioneel in ontwikkeling

Wanneer:
    • 13:45 - 16:45 - ( 20 / 20 )
Spreker(s): Lotte van Lith (Workshopleider)
Locatie: zaal 19

Een waardenbewust leven is voor veel begaafde personen geen optie, maar een randvoorwaarde voor zingeving. In hun gevoeligheid en gedrevenheid zijn begaafde personen zich er niet zelden pijnlijk van bewust als hun diepere waarden niet verwezenlijkt worden. Het is daarom belangrijk de praktijk van waarden actief te betrekken bij de begeleiding van begaafde personen. De theorie van positieve desintegratie biedt verhelderende en positief-stimulerende inzichten in dit proces van bewustwording. Innerlijke conflicten zijn binnen Dabrowski’s visie namelijk een uitnodiging tot zelfactualisatie. Spanningen zijn ontwikkelspanningen. Dit gaat verder en dieper dan de (weliswaar zeer verfrissende) herkenning van de “overexcitabilities”. Het gaat zowel over het vol accepteren van hoe het leven ís als het omarmen van hoe het leven zou kunnen zijn. Werkelijk intens durven leven en beleven, dat is kwetsbaar én getuige van begaafdheid-in-uitvoering. 

In deze workshop bestuderen we het proces positieve desintegratie doortastend, juist door specifiek oog te hebben voor de samenhang tussen emotioneel beleven en waardenbewust leven, tussen belichaamde beleving en abstract begrip, tussen geanimeerde verbeelding en bewust kiezen in het hier-en-nu. Via oefening en reflectie vertalen we theorie naar de begeleidingspraktijk. De workshop is specifiek interessant voor ervaren begeleiders, die graag tot de kern van emotionele ontwikkeling doordringen om zodoende in hun begeleiding ruimte vrij te banen voor de vervolmaking van creatieve projecten, een waardenbewust leven en talent.  Hoe begeleiden we begaafde personen op een wijze die hen werkelijk de psychologische vrijheid biedt om (nog meer dan) zichzelf te zijn? 

Sinds 2010 is Lotte binnen haar bedrijf A Lot Of Complexity actief als levenscoach voor begaafd-gevoelige personen. De theorie van positieve desintegratie is daarbij een belangrijke, maar niet enige inspiratiebron. Lotte organiseert tevens workshops, trainingen en studiedagen en verzorgt op internationaal niveau lezingen. Daarnaast is zij actief als docent voor talentbegeleiders, en heeft zij meerdere nevenfuncties binnen cliëntvertegenwoordiging.

Deelnemers

Christelijk Lyceum Zandvliet
(onbekend)
A Lot Of Complexity
Emese BarĂ¡th
(onbekend)
AABBC
Margot van den Akker
Sanyu Onderwijs, kleinschalig basisonderwijs voor hoogbegaafde kinderen
Chemien
Hanneke Reitsma
Praktijk Extralent
Karin Boer
Praktijk Extralent
Willemijn Dubbeldam
Praktijk Extralent
Paola Eijkenboom
de Pyler
Jolanda van Roosendaal-Hardeman
Praktijk Extralent
Verschil in Talent
Hogeschool Rotterdam
Eelke Broeders
Hogeschool Rotterdam
Elise Rood
CBS Ten Holtens Erve
(onbekend)
bs de Tweesprong Maarssen
HomeOnderwijsThema'sProfessionalsScholen & Organisaties