Executieve functies spelenderwijs ontwikkelen

Wanneer:
    • 13:45 - 15:00 - ( 32 / 32 )
Spreker(s): Monique Schaminée (Workshopleider)

Metacognitie in samenhang met talent en flow

Spellen spelen is bij uitstek een activiteit waarbij deelnemers in flow aan het werk zijn. Voor je het weet is de speeltijd of de middag voorbij. In spel creëer je een tijdelijke mini maatschappij waarin talenten ontdekt en vaardigheden geoefend kunnen worden. Metacognitie is een van de hogere orde executieve vaardigheden die volgens velen pas op latere leeftijd aan de orde komt, maar het is ook prima met spel te trainen bij jonge kinderen.

In spel laten mensen gedrag zien vaak zonder het masker van het sociaal wenselijke: pesten, gemeen zijn, de ander slimmer af zijn, bondjes verbreken; in spel mag het, het is immers maar een spelletje. Net zo laten mensen hun latente talenten in spel zien: de leiding nemen, strijdende partijen samen brengen of juist praten als brugman en anderen weten te overtuigen. Het reflecteren op gedrag dat in spel komt bovendrijven, geeft de spelers inzicht in hun eigen latent aanwezige talenten.

Een selectie van spellen wordt bekeken en een stukje gespeeld om zich te krijgen op deze mogelijkheden met spel waarbij het vooral gaat om het reflecteren op het gedrag tijdens het spel.

Monique Schaminée is ECHA specialist begaafdheid. Sinds 2006 begeleidt zij de ontwikkeling van hoogbegaafde kinderen in plusklassen, voltijds HB onderwijs (PO en VO) en met de kampen van peers2play.
De insteek van alle begeleiding is het vergroten van de executieve vaardigheden om zelfsturing te kunnen geven aan de eigen leerprocessen.

Deelnemers

Vereniging ECHA Nederland
Generaal van den Boschschool
Chantal den Ouden
De Cirkel
Praktijk de Interactie
Alinda Overman
De Langenoord
Montessorischool Elzeneind
Lea Hendriks
Hooggevoelig heel gewoon
Caeciliaschool
Openbaar Lyceum Zeist
Passend Onderwijs Almere
Léon Kiggen
SPOLT
PCBO Willem van Oranje
Openbare Basisschool Blaricum
KOC Diensten
Westerwel
Monique Smits
VSO de Sonnewijser
Miek Leeijen
Basisschool Sint Albertus
Jikke Emmelkamp
OBS Ter Borch
PlatOO
(onbekend)
OBS Jan Harmenshof
Dieuwke van Kraaij
Samenwerkingsverband Utrecht PO
Samen Slimmer Groeien
OBS De Kleine Dichter
School met de Bijbel Het Kompas
Marion Vos- Manders
Basisschool 't Palet
Frank Van der Werf
Frank van der Werf
HomeOnderwijsThema'sProfessionalsScholen & Organisaties