Van vallen naar opstaan: succesfactoren in het leven van begaafden die (tijdelijk) zijn uitgevallen in reguliere settings

Wanneer:
    • 13:45 - 15:00 - ( 39 / 40 )
Spreker(s): Mariska Poelman (Workshopleider), Marjolijn van Weerdenburg (Workshopleider)

Steeds meer wordt duidelijk dat getalenteerde leerlingen niet altijd als vanzelf door het onderwijssysteem stromen. Dit kan moeizaam gaan en er kan zelfs sprake zijn van uitval/drop-out. Een aantal van deze drop-outs kwamen in het verleden op het Centrum voor Creatief Leren (CCL) terecht en zijn inmiddels volwassen. Zij hebben een deel van hun schoolcarrière doorgebracht bij CCL. Door middel van bevraging van deze volwassen ex-drop-outs wordt geprobeerd lessen te leren over de begeleiding van getalenteerde leerlingen, tijdens en na hun reguliereschoolperiode en gaan we op zoek naar factoren die hebben bijgedragen tot schooluitval en tot succes. Met een online vragenlijst is gemeten wat - vanuit het perspectief van voormalige leerlingen van CCL - de belangrijkste factoren zijn waarom zij in het verleden zijn uitgevallen in reguliere onderwijssettings, hoe het hen na hun schoolperiode (tijdens hun verblijf op CCL én daarna) vergaan is, en welke factoren volgens hen daarbij (zowel binnen als buiten CCL) een rol speelden. Daarnaast wordt gevraagd in hoeverre het CCL hieraan heeft bijgedragen: wat daarin waardevol was voor hen om hun ontwikkeling weer zelfredzaam aan te kunnen gaan en waar (volgens hen) kansen liggen voor verbetering. De bevindingen uit dit onderzoek worden gepresenteerd en samen met de toehoorders wordt op zoek gegaan gaan naar waardevolle interventies die u morgen toe kunt passen in de praktijk.

Mariska Poelman is GZ-psycholoog, directeur, onderzoeker en opleider/trainer bij CBO talent development en opleider van de ECHA opleiding tot Specialist in Gifted Education, onderdeel van het Radboud Centrum Sociale Wetenschappen van de Radboud Universiteit te Nijmegen. In de adviespraktijk heeft zij steeds vaker te maken met vragen van begaafde (jong) volwassenen die vastlopen tijdens een opleiding of in hun werk.

Media & downloads

Deelnemers

(onbekend)
Marcella Koele
GelukkigHB
Stichting Leren Motiveren
Radboud Universiteit, PWO
MOOI Begaafd
Hetteke Videler
Stichting INVAL! / In vuur en vlam
deDNKRS, gelukkig hoogbegaafd
Brigit Brinkman deDNKRS - gelukkig hoogbegaafd
Eke Heuff
OPOT
Olga Stoffels
OBS De Regenboog
(onbekend)
Maeike Gorter
(onbekend)
(onbekend)
Wereldkidz
Leonieke Boogaard Advies, Begeleiding en Coaching
Steunpunt Passend Onderwijs Enschede
HB in Contact
Feniks Talent
CP van Leersumschool
Corlaer College
Jeanet Vroom - Kasper
Samenwerkingsverband POBV
Marielle van den Berg
SWV 25-11
Katya Zwarter
(onbekend)
Meer-talent in ontwikkeling
Stienissen Media
MK Talentbegeleiding/Novilo
Jie Jie Pan
(onbekend)
Simone Willemse- Michiels
Ondersteuningsplatform Stromenland, platform Nijmegen
Astrid de Swart
Ondersteuningsplatform Stromenland, platform Nijmegen
Mirjam van den Bos
De Natuurschuur
Praktijk Zij aan Zij
Smart & Sensitive Zwolle (Coaching praktijk in wording)
Radboud Universiteit Nijmegen
Aukje Inberg
Ichthus Lyceum
basisschool De Verwondering
HomeOnderwijsThema'sProfessionalsScholen & Organisaties