Ecologisch begeleiden van onderpresterende leerlingen: hoe vergroot je jouw kans op succes? (PO)

Wanneer:
    • 13:45 - 15:00 - ( 25 / 30 )
    • 15:30 - 16:45 - ( 14 / 30 )
Spreker(s): Eleonoor van Gerven (Workshopleider)

In deze workshop over het ecologisch begeleiden van onderpresterende leerlingen gaan we aan de hand van oplossingsgerichte vragen de kans op succes verkennen voor de begeleiding van de leerling. Je gaat naar huis met een idee hoe je kansen op succes kunt omzetten in concrete leerlingbegeleiding.

Onderpresteren betreft gedrag. Gedrag is een boodschap. Gedrag ontwikkelt door de interactie tussen de leerling in de verschillende situaties waarin hij functioneert. Als het gedrag van een leerling niet gewenst is, dan zegt dit gedrag ons iets over de interactie tussen de kindkenmerken van de leerling met omstandigheden waarin we deze leerling, met deze specifieke aanleg, begeleiden in onderwijs en opvoeding. Het systematisch begeleiden van leerlingen waarbij we de interactie tussen kindkenmerken en de responses vanuit zijn pedagogisch-didactische omgeving centraal stellen noemen we ecologisch begeleiden.

De workshop is speciaal ontwikkeld voor leraren in het primair onderwijs. Van deelnemers wordt daarom verwacht dat zij werkzaam zijn als leraar of intern begeleider zodat zij vanuit die rol kunnen participeren aan de werkopdracht. Heb je een specifieke casus waarin je niet zo succesvol bent als je hoopt, zorg dat je dan basisinformatie over deze leerling tijdens de workshop (mentaal) paraat hebt zodat je de werkopdracht kunt uitvoeren in de context van deze casus.

NB. Er bestaat een relatie tussen deze workshop en de workshop 'Ecologisch kijken naar begaafde leerlingen'. Het kan voor deelnemers daarom interessant zijn om ook die workshop te volgen. Dit is echter geen voorwaarde om actief te kunnen deelnemen.

Eleonoor van Gerven (pedagoog) is gespecialiseerd lerarenopleider. Zij ontwikkelde o.a. de post-hbo registeropleiding Specialist Begaafdheid. Samen met Annemieke Weterings ontwikkelde zij de post-hbo registeropleiding Specialist Begaafd en Speciaal (gericht op de begeleiding van dubbel bijzondere leerlingen). Eleonoor begeleidt scholen vanuit het principe van duurzaam opleiden hoe zij passend onderwijs voor begaafde leerlingen kunnen verzorgen. Eleonoor schreef verschillende boeken over begaafde leerlingen in het primair onderwijs.

Deelnemers

De Regenboogschool (proceon)
Slim! Educatief
Optimus Onderwijs
De Drieslag
(onbekend)
Marieke Das
Obs Oog in Al Montessori
KC Het ijzeren kind
PlatOO
OBS de Zonnebloem
OBS De Marlijn
OBS De Marlijn
OBS De Rietpluim
BS Den Doelhof
(onbekend)
Lina Tuinstra
CPO Tjongerwerven
Nadja Nieuwbuurt
(Sarkon) basisschool de Kameleon
Anne-Mieke Tijselink
Ster(k) in Beeld
Jong Leren, Aloysiusschool, DWS
MayWay HB
Samenwerkingsverband PPO-Delflanden
Stichting Proo
Basisschool De Triangel
Stichting Proo
Mirjam la Roi
Stichting PROO
Day a Week School Amsterdam / Openluchtscholen Amsterdam Zuid
Basisschool St. Aloysius
OBS Klavertje Vier / Piramide onderwijs
Jacqueline Kruunenberg
1e Montessorischool Houten
Lieke de Gunst
OBS Klavertje Vier
Hanneke Provily
montessorischool Houten
KBS de Zonnewijzer
Ada Oldenburg
Stichting Klasse
Rosanne Snoek
(onbekend)
HomeOnderwijsThema'sProfessionalsScholen & Organisaties