De praktijk van afstemmen op dubbel bijzondere kinderen

Wanneer:
    • 14:00 - 15:15 - ( 50 / 50 )
Spreker(s): Michiel Noordzij (Workshopleider)
Locatie: Zaal 9

Wij communiceren vanuit ons hart, onze intuïtie, vanuit ons idee over bepaalde onderwerpen, zoals we het in onze opvoeding leerden, of juist niet. Communicatie is heel persoonlijk en wij bepalen zelf hoe open of gesloten we daarin zijn. We stemmen daarmee niet alleen op onszelf af, maar ook op de ander. Als die ander een dubbel bijzonder kind is, hebben we naast onze persoonlijke inbreng ook een objectieve blik nodig om te kijken naar dat kind. Wat laat het kind zien en hoe bepaalt dat onze afstemming? Hoe kunnen we zorgen voor een effectieve communicatie? Een complexe ondersteuningsbehoefte kan zich immers op vele manieren tonen. Hoe lees je dat in zonder communicatie expert te hoeven zijn? En hoe kan je vanuit je hart en je intuïtie communiceren zonder dat dit 'one-size'fits-all' wordt?

In deze workshop worden onder meer drie 'instrumenten' geïntroduceerd (inhoud, proces en vorm) die in elke communicatie terugkomen. Ze helpen om ons bewust te maken hoe we eigenlijk communiceren. De instrumenten geven handvatten voor het afstemmen op het dubbel bijzondere kind dat we voor ons hebben. We oefenen dat in enkele praktijksituaties.

Michiel Noordzij is kinder- en jeugdpsychiater. Vanuit de Childpoint Academie maakt hij praktische kennis en ervaring op het gebied van Jeugdzorg beschikbaar voor de dagelijkse praktijk van zorgverleners, ouders en docenten. Hij is auteur van 'Echt wel! De aanpak van gedragsproblemen', een handboek voor ouders, docenten en hulpverleners.

N.B. Op 13 oktober zal Michiel tijdens de post-conference ook ingaan op deze thematiek. De post-conference biedt verdieping en uitwisseling tussen specialisten vanuit verschillende disciplines. Deze dag is bedoeld voor professionals met ruime expertise en ervaring op het gebied van de begeleiding van begaafde kinderen en (jong) volwassenen.

» Meer informatie en aanmelden voor de post-conference op 13 oktober

Deelnemers

Judith Dogger
CPOB/BePO
Skozok
OEC Trinamiek
Talent 3XL
De Drieslag
Swalm en Roer
OnderwijsZorgTeam
St. Antoniusschool
SPOE
Dienstencentrum Dynamica XL Zaanprimair
Scholengroep Zaan Primair, Dienstencentrum Dynamica XL
Comprix College
Paraat
Talent Center GO
LW Beekmanschool
OPUS / Lorentz Lyceum
Dr. Schaepmanstichting
PlusTeam gemeente Geldrop-Mierlo en Waalre
Stichting Schoolbesturen Primair Onderwijs ‘s-Hertogenbosch en LBSB
o.j.s. De Klimboom/ EPOS
De Regenboog
Christelijk College Groevenbeek
Slinge Berkel
SWV PO2203
IKC Floriant
HomeOnderwijsThema'sProfessionalsScholen & Organisaties