Topsport als inspiratiebron voor het zien van kinderen met veel potentie (lezing)

Wanneer:
    • 14:00 - 15:15 - ( 28 / 100 )
Spreker(s): Kathleen Venderickx (Spreker)
Locatie: Zaal 6

Wat kunnen we in de begeleiding van begaafde kinderen leren van de inzichten en ervaringen in het begeleiden van topsporttalenten? Hoe bevorder je het sociale en emotionele welbevinden en hoe kun je hen op een gezonde manier versterken in hun sociale emotionele ontwikkeling?

Topsport en hoogbegaafdheid, beide disciplines begeleiden kinderen met veel potentie, waar zowel het neerzetten van een prestatie als je goed in je vel voelen van essentieel belang zijn. Er bestaan veel gelijkenissen maar ook wezenlijke verschillen tussen de 2 disciplines. Binnen de sport wordt een talent gezien als een opportuniteit, als een talent dat moet kunnen groeien, waaraan gewerkt moet worden en wat de tijd moet krijgen om tot volle ontplooiing te komen. Dit in contradictie met hoogbegaafdheid waar een intellectueel talent wel vaker als een probleem, een zorg wordt gezien.

Tijdens deze lezing wordt de positieve kijk op talent vanuit de sport toegelicht. Er wordt gekeken naar hoe we in de begeleiding van begaafde kinderen kunnen leren van deze inzichten en hoe we het sociaal emotioneel welbevinden hierdoor op een gezonde manier kunnen versterken.    

Kathleen Venderickx is burgerlijk ingenieur van opleiding met een Phd in de burgerlijke bouwkunde.  Ze heeft een internationaal topsportverleden en oefende jarenlang een voortrekkersrol uit in de energiesektor. Samen met Tessa Kieboom is ze bestuurder van de VZW (stichting) Exentra waar reeds meer dan 6000 hoogbegaafde kinderen en volwassenen individueel begeleid werden. Sedert 2014 is ze professor en hoofd van de leerstoel hoogbegaafdheid aan de universiteit van Hasselt.  Ze geeft opleidingen aan scholen, ouders en bedrijven en werkt zowel met kinderen als volwassen hoogbegaafden.  In oktober 2017 komt haar eerste boek uit: Meer dan intelligent: de vele gezichten van hoogbegaafdheid bij jongeren en volwassenen (uitgeverij Lannoo).

Deelnemers

Paraatscholen
CBS De Regenboog
Hoogbegaafd Hoorn
Excellentiebrigade PlatOO
Child of Plenty
Rianne van de Ven Coaching & Consulting
(onbekend)
Verrijkingsklas Bussum
Openbaar Lyceum Zeist
De Regenboog
HomeOnderwijsThema'sProfessionalsScholen & Organisaties