Het perspectief van een kind of jongere zien: Coaching bij (dreigende) uitval

Wanneer:
    • 14:00 - 15:15 - ( 31 / 31 )
    • 15:30 - 16:45 - ( 31 / 31 )
Spreker(s): (onbekend) (Workshopleider)
Locatie: Zaal 10

Bij (dreigende) uitval van een begaafde leerling vormen ouders en docenten (leerkrachten) ieder hun eigen beeld van de oorzaken van deze gebeurtenis. Vanuit die perspectieven zetten zij alles in om de leerling te bewegen in actie te komen, hulp te aanvaarden, beter zijn/haar best te doen om succesvoller te worden in zijn/haar schoolcarrière.  Dit werkt meestal maar ten dele of helemaal niet. Het perspectief van de leerling blijft onbekend omdat ervaren wordt dat hij/zij moeilijk toegankelijk(internaliserend) is of zich uit op een manier waarmee men niet uit de voeten kan (externaliserend). Besluiten over de leerling worden vervolgens genomen op basis van de inzichten en aannames van docenten (leerkrachten), eventueel met de ouders. Het vervolg is in het ene geval, de leerling trekt zich nog meer terug in zijn eigen wereld en in het andere geval, de leerling stroomt af en/of wordt van school gestuurd.

Welke aanpak is wel succesvol en werkt voor de leerling? Op welke manier kun je contact maken en er achter komen wat het perspectief van de leerling is?

In deze workshop kijken we vanuit verschillende voorbeelden en eigen casussen naar manieren om het perspectief van de leerling weer in beeld te krijgen en te deze te ondersteunen bij het aangaan van de eigen uitdagingen en daarbij een manier te vinden om beter te kunnen matchen met zijn/haar omgeving zonder verlies van eigenheid.

Albert Kaput werkt met "high potential drop-outs" als coach in zijn praktijk Slim Begeleiden in Arnhem en als trajectbegeleider bij Feniks Talent in Utrecht (voorheen CCL). Gedurende zijn lange ervaring (20 jaar) heeft hij een eigen begeleidingsvisie ontwikkeld, waarmee hij vastgelopen talentvolle jongeren ondersteunt bij het hervinden van zichzelf en bij het aandurven om hun eigen toekomst te creëren. Daarnaast is Albert facilitator bij de Peers4Parents oudergespreksgroepen.

N.B. Op 13 oktober zal Albert tijdens de post-conference ook ingaan op deze thematiek. De post-conference biedt verdieping en uitwisseling tussen specialisten vanuit verschillende disciplines. Deze dag is bedoeld voor professionals met ruime expertise en ervaring op het gebied van de begeleiding van begaafde kinderen en (jong) volwassenen.

» Meer informatie en aanmelden voor de post-conference op 13 oktober

Deelnemers

BureauCiC
Happy Brain Kids
Psm-onderwijsadvies & Kwartiermaker (top) talenten regio Oost
PCBS De Kring
ikc de wereldwijzer
Stichting Aves
José Barendse
Lilian van Honk
CorDeo Scholengroep
Eerste Westlandse Montessorischool Monster
De Queeste
Csw van de Perre
montessorischool Oog in Al
St. Antoniusschool
Beatrix College
Corderius College
Feniks Talent
Paraat
Bureau Onderwijs Plus
OPUS / Lorentz Lyceum
Chr. Scholengemeenschap Het Streek
Basisschool de Bienkorf
Stichting Proo
Het Facet
noor veijgen
Zuidema & Lont projectmanagement en consultancy
Orthopedagogische studiebegeleiding Nijmegen
Gymnasium Novum
HomeOnderwijsThema'sProfessionalsScholen & Organisaties