Inspelen op een ontwikkelingsvoorsprong bij jonge (hoogbegaafde) kinderen

Wanneer:
    • 13:00 - 14:15 - ( 20 / 20 )
Spreker(s): Willeke Rol (Sessieleider)

Bij jonge (hoogbegaafde) kinderen zijn de verschillen in de ontwikkeling vaak groot. Zo kijkt de één al na een paar weken heel geïnteresseerd de wereld in en  heeft veel aandacht en nieuwe dingen om zich heen nodig om uitgedaagd te worden. Zo’n baby kan veel huilen, onrustig zijn, maar bij een kleine verandering van de omgeving, al snel weer stoppen met huilen. De ander ligt rustig in zijn bedje en heeft alleen nog de primaire behoeften nodig; voeding, verzorging en liefde.

Een ouder kind, peuter, praat met volzinnen, terwijl een leeftijdsgenootje nog met losse woorden zich verstaanbaar probeert te maken.

Bij de begeleiding/opvoeding van jonge (hoogbegaafde) kinderen is het van belang dat hoogbegaafdheid zo vroeg mogelijk herkend/ gesignaleerd worden, zodat er op de leer en - onderwijsbehoeften en ontwikkelingslijn van de jonge (hoogbegaafde) kinderen kan worden ingespeeld. De signalering is niet het (eind)doel. Het gaat erom dat er een rijke leeromgeving wordt ingericht, waarin talenten worden aangesproken en  zichtbaar kunnen worden.

Hiervoor zijn diverse opvoed -en begeleidingsaanpassingen nodig, met voldoende ruimte om aan te sluiten op de individuele mogelijkheden en behoeften.

Als ouder/ professional vraag  je je misschien het volgende af:

  • Is mijn kind / het kind voor in zijn/ haar ontwikkeling en wat is dan die ontwikkelingsvoorsprong?
  • Welke signalen horen bij jonge (hoogbegaafde ) kinderen?
  • Waarom stelt mijn kind/het kind zoveel vragen en heeft het aldoor mijn aandacht nodig?
  • Hoe kan ik/je inspelen op de leerbehoeften van mijn/het kind?

Wil je meer weten over jonge (hoogbegaafde) kinderen schrijf je dan in voor de sessie: Inspelen op een ontwikkelingsvoorprong bij jonge (hoogbegaafde) kinderen.

Willeke Rol is ECHA (European Council of High Ability) specialist in hoogbegaafdheid en eigenaar van Bright Kids voor Onderwijs/advies, begeleiding, coaching/counseling en familieopstellingen van hoogbegaafde kinderen en jong volwassenen.

Deelnemers

RBOB De Kempen, De Belhamel - Het Facet
Bright Kids
EHP-Belgique
Vincent van Goghschool
De Horizon
Praktijk voor Begaafdheid
May Nellen Advies Begeleiding Coaching
Smart Senses
HIQ Expertisecentrum Hoogbegaafdheid
Cruquiusschool
Basisschool School Vest
HomeOnderwijsThema'sProfessionalsScholen & Organisaties