Agendaoverzicht

Specialisatiemodule Novilo Dabrowskiaanse ontwikkeling

5 oktober 2017
Locatie: Feniks Talent
Datum: 19 maart 2018
Tijd: 09:30 tot 16:30

Positieve desintegratie: persoonlijke, emotionele ontwikkeling & begaafdheid

In deze specialisatiemodule gaan we diepgravend aan de slag met de theorie van positieve desintegratie (TPD) van de Poolse psychiater Kazimierz Dabrowski.

We onderzoeken de positieve en constructieve betekenis die Dabrowski’s gedachtegoed heeft voor het begrip van persoonlijke, emotionele ontwikkeling en begaafdheid. We nemen de rol van innerlijke conflicten en de groei die daaruit voort kan komen kritisch onder de loep. Je leert welke types en niveaus van desintegratie en integratie er zijn. Wat betekent dit alles voor de begaafde persoon en voor diens ontwikkeling in interactie met zijn of haar omgeving?

In deze module biedt de theorie van Dabrowski de basis, samen met actueel relevante theoretische verdieping. Met praktijkvoorbeelden, oefeningen en reflectie, komen we in deze drie dagen tot een breed, diep en inzichtelijk begrip van het proces van “positieve desintegratie”. Je leert de fases van desintegratie herkennen en je kunt gaan zien hoe (innerlijke) conflicten en crises tot ontwikkeling kunnen leiden. Je herkent hoogbegaafdheid en hooggevoeligheid en de overexitabilities en je beschikt over goede handvatten om de theorie van positieve desintegratie in jouw begeleiding te integreren. Je krijgt meer inzicht in je persoonlijke ontwikkeling en in jouw rol en ontwikkeling als begeleider.

Daarbij gaan wij steeds uit van de kracht en het positieve ontwikkelingspotentieel dat verbonden is aan de intensiteit die zo kenmerkend is voor hoogbegaafdheid.

Op de volgende data zal de specialisatiemodule gaan plaatsvinden:

  • Maandag 19 maart 2018
  • Maandag 16 april 2018
  • Maandag 28 mei 2018

Trainer: Lotte van Lith

403
Lees meer over: hoogbegaafdheid
HomeOnderwijsThema'sProfessionalsScholen & Organisaties